Foto en Video

Toen ik 7 jaar (1963) was kocht ik mijn eerste fototoestel bij V&D in Groningen, een plastic dingetje van 1 gulden en 50 cent. Ik dacht dat het speelgoed was, maar overbuurman Rijkens was een amateur fotograaf en bekeek het dingetje en zei: ‘daar kun je ook echt mee fotograferen’. Dus ik ging ik met mijn toestelletje naar fotozaak Piet Boonstra, een straat verder aan de Nieuwe Boteringestraat.

Fotozaak Piet Boonstra in de jaren ’60

Piet Boonstra deed een zwart-wit rolletje in de camera en ik kon fotograferen.

Ikzelf in het Noorderplantsoen-Groningen +/- 1964

De camera was niet helemaal lichtdicht zoals op bovenstaande foto is te zien, maar het waren wel de eerste stapjes in de fotografie.
Daarna heb ik allerlei camera’s gehad, zoals de Russische Zenit-100 en de Oost-Duitse Practica B100. Toen de beurs wat ruimer gevuld was heb ik een Nikon FE2, een Minolta Dynax 7000i en nog weer later een Hasselblad C500 gekocht. In 1988 heb ik mijn hobby wat meer geprofessionaliseerd en bij de Fotovakschool te Apeldoorn de cursus Reportagefotografie afgerond.

Omdat er op mijn werk steeds meer werd gereorganiseerd en de kans aanwezig was op een gegeven moment ontslagen te worden, heb ik me in 1988 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en heb naast mijn werk als chemisch analist ruim 10 jaar trouwreportages gemaakt, eerst alleen later samen met mijn vrouw. Thuis werd er een doka gebouwd en alle zwart-wit fotografie werd door mijzelf verwerkt.
Naast trouwreportages deed ik veel met video. Met gehuurde videoapparatuur, toen allemaal nog analoog, heb ik 1989 een bedrijfsfilm gemaakt voor Philips Lighting in Winschoten waar ik tot 2018 heb gewerkt (ja, ik heb alle 8 reorganisaties overleefd).
De beeld- en geluidskwaliteit van de film is na zoveel jaren niet geweldig meer. Enkele scenes uit deze bedrijfsfilm staan op YouTube. De muziek bij de film is van Renger Koning.

Toen de digitale fotografie zijn intrede deed, konden bruidsparen de fotografie rondom een trouwerij steeds vaker in ‘eigen beheer’ doen, er was altijd wel een familielid met een digitale camera die wel wat foto’s kon maken. Wij zijn toen met de trouwreportages gestopt.
De eerste digitale spiegelreflex die ik heb gekocht was een Sony Alpha 100. Sony had Minolta overgenomen en op de Alpha 100 pasten de Minolta lenzen die ik nog had.
Maar de fotografie raakte langzamerhand in het slop. Ook had ik geen zin meer in het gesleep met een spiegelreflex en de losse lenzen. In 2003 heb ik een Sony videocamera gekocht, nog eentje met ‘bandjes’ en ben vakantievideo’s gaan maken en op de pc gemonteerd, daar kreeg ik veel aardigheid in.

In 2017 heb ik een Sony Cybershot DSC-RX100 camera gekocht met een 20 megapixels sensor én de mogelijkheid om HD-video’s te maken. De videomontage doe ik met het programma MAGIX Video de Luxe Premium. De foto’s worden (eventueel) bewerkt met Adobe Photoshop Elements.

In de submenu’s van ‘Foto’ staan wat foto’s van verschillende onderwerpen.

Copyright © 2024 Bert Sloots All rights reserved.
This site is using the Desk Mess Mirrored theme, v2.5, from BuyNowShop.com.

https://www.bertsloots.nl/sitemap/